Категория

На какво да обръщаме внимание при избора на слънцезащитен продукт

sunscreen_photo

Кожата е най-големият ни орган и постоянно работи, за да предпазва здравето ни. Тя защитава телата ни от външния свят. Колкото по-добре се грижим за нея, толкова по-добре ще може тя да защитава тялото ни.

Важно е да не го забравяме, когато става дума за слънчевите лъчи – основен враг на човешката кожа и главна причина за нейното преждевременно стареене. Ако планирате да замените бялата си кожа със златен загар, не бива да забравите да се снабдите навреме с  качествени слънцезащитни продукти, които ще предотвратят нежеланото изгаряне и ще ви предпазят от вредните UV лъчи.

1.    Срок на годност

Съставките на слънцезащитния крем се развалят много бързо, дори когато не се използва. Срокът на годност след отваряне на продукта обикновено е посочен на опаковката.

2.    Производител, на когото разчитате

Ако е възможно, избирайте слънцезащитни продукти на утвърдени и надеждни марки. Производителите в  Европа трябва да бъдат сертифицирани от Европейския съюз съгласно строги правила за слънцезащитните продукти.

3.     Без опасни съставки

Проверете списъка на съставките на опаковката. Това ще ви помогне да разберете дали слънцезащитният крем съдържа например оксибензон, хормонален разрушител, който причинява алергични реакции.

4.    Подходящ SPF фактор според типа кожа

Слънцезащитният фактор (SPF) е стойност, която описва „силата” на продукта срещу „слънчево изгаряне”, т.е. UVB лъчение. Важно е да знаете, че SPF над 50 на практика не увеличава защитата срещу изгаряне и UVB лъчение.

За да прецените кой SPF фактор е подходящ за вас, трябва на първо място да определите своя фототип – как изглежда кожата ви и какви са нейните характеристики по отношение на излагането на слънце. Фототипът се определя от цвета на кожата – генетично заложеното съотношение между червени и кафяви пигменти. Количеството тъмни пигменти обуславя естествената защита на кожата от слънцето. Колкото по-голямо е количеството, толкова по-висока е защитата. Това не означава автоматично, че хората с тъмна кожа не са застрашени от слънчево изгаряне или от други кожни реакции.
Познати са следните шест фототипa кожа:

  • Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи
  • Фототип 2: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи
  • Фототип 3: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи
  • Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи
  • Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи
  • Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи

Русите хора с много бяла кожа трябва да ползват SPF 50+. Заради климатичните промени и замърсяването през последните години слънцето нанася повече вреди на кожата, затова, дори когато човек излиза навън – на разходка, на пазар или на работа, трябва да ползва крем с фактор минимум 15, а през лятото – 20.

При излагане на слънце за първите 2 фототипа се препоръчват кремове с максимална защита – 50 и 50+, а за третия – 20-40. Флакони с фактор, по-нисък от 20, се препоръчват само за хора, които са фототип от 4 нагоре. В планината или на морето, при интензивно слънчево облъчване, дерматолозите съветват да не се пада под фактор 30, независимо от фототипа.

5.    Водоустойчив продукт

Слънцезащитният крем може да ни предпазва, докато сме във водата, само за ограничен период от време. Новите изисквания на ЕС [AFA2] забраняват слънцезащитните продукти да бъдат обявявани за „водоустойчиви” или „устойчиви на изпотяване”, тъй като тези твърдения често са подвеждащи. На етикетите трябва да е отбелязано времето на действие на продукта във водата – 40 или 80 минути, след което трябва да се намажем отново.

6.    Слънцезащитни продукти за деца

Децата се нуждаят от слънцезащитни продукти толкова, колкото и възрастните. Но бъдете много внимателни при избора на слънцезащитен крем за тях. Децата имат чувствителна кожа, а съставките на слънцезащитните продукти могат да предизвикат алергични реакции. Специално разработените за деца слънцезащитни продукти не съдържат парааминобензоена киселина и бензофенони и са нежни към кожата. За бебета под 6-месечна възраст не се препоръчва използване на слънцезащитни продукти.

7.     Слънцезащитни продукти, съобразени със специфични състояния и заболявания на кожата

На пазара се предлагат слънцезащитни продукти, специално разработени за акнеична, суха, мазна, зряла и т.н. кожа, за да можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Не забравяйте продукт за след слънце.

Изложената на слънце кожа е дехидратирана и прегряла. Подходящият продукт за след слънце ще я успокои и охлади, осигурявайки необходимата ѝ допълнителна хидратация.

Можете да разгледате нашите слънцезащитни продукти тук.

Моята количка

Нямате продукти в количката.

Сравни продуктите

Вие нямате продукти за сравнение.

Анкета

Какви слънцезащитни продукти предпочитате?