Категория

Защо зъбите ни пожълтяват и как да се отървем от проблема?

smiling-friends

Докато знаменитостите се радват на  бели зъби, усмивките на повечето обикновени хора не изглеждат перфектно. Много причини могат да окажат влияние на външния вид на зъбите и да им придадат жълтия оттенък.

Мнозина харчат сериозни средства за избелване на зъбите, но по-голямата част от тях не знаят, че зъбите не са снежно бели по рождение.

Те обикновено имат бледожълтеникав цвят, който става по-ярък с напредване на възрастта. Между емайла и пулпената кухина на зъба се съдържа вещество, наречено дентин, което служи като защитен слой и поддържа коронката на зъба. Дентинът представлява е минерализирана съединителна тъкан с органично междуклетъчно вещество от белтъци и именно неговия цвят виждаме. В допълнение към оцветяването, може да се натрупат зъбна плака и зъбен камък.

Познаването на  причините, поради които усмивката ви не е толкова блестяща, колкото ви се иска, ще ви помогне да решите голяма част от проблема.

Причини за пожълтяването на зъбите:

1.      Храни и напитки

Всяка храна или напитка, която съдържа естествени или изкуствени оцветители, може да промени и цвета на вашите зъби. Кофеиновите напитки, билковият чай​​, газираните безалкохолни, вината, както и някои зеленчуци и плодове, като ябълки и картофи, са сред най-често срещаните причинители на оцветявания по зъбите ни. Общото между тях е интензивен дълбоко оцветяващ пигмент, който се нарича хромоген. Той навлиза и се задържа в най-горната пореста повърхност на зъба или т.нар. емайл. Киселините и напитките могат да засегнат оцветяването на зъбите чрез ерозия на емайла и да улеснят фиксирането на пигмента върху зъбите.

Танинът, горчиво съединение, съдържащо се във виното и чая, също помага на хромогените да се прикрепят към зъбния емайл, което в крайна сметка води до оцветяване.

2.      Неправилно миене на зъбите

Устната хигиена има за цел да поддържа нашите зъби и венци здрави. Някои често срещани грешки при грижата за зъбите, са: недостатъчна продължителност на миенето, неправилна техника, неподходяща четка или паста, прекалено силен натиск, миене непосредствено след консумация на храни и напитки с висока киселинност.  Правилното миене с правилните продукти е един от най-важните фактори за белотата на зъбите.

3.      Цигарите

Две са веществата в тютюна, които причиняват дълготрайни петна по зъбите – никотин и катран. Катранът e по начало тъмен като субстанция. Никотинът няма цвят, докато не влезе във взаимодействие с кислород. Тогава той придобива жълтеникав цвят и оставя петна по зъбите. Тези вещества не само потъмняват зъбите, а и отслабват локалния имунитет, създават предпоставка за влошаване на състоянието на тъканите, провокират възпаления и в дългосрочна перспектива допринасят за появата на пародонтит (възпаление на венците). Пушачите трябва доста сериозно да поддържат своята устна хигиена, което означава да мият зъбите си редовно, да ги почистват с конец, да премахват зъбния си камък и да ходят на профилактични прегледи при стоматолога си.

4.      Напредване на възрастта

С течение на времето емайлът се изтрива и изтънява. В резултат на това, жълтеникавият дентин започва да прозира все повече. Най-добрата защита срещу изтъняване на емайла е да се осигури правилно производство на слюнка, която може да отмие храната и плаката от зъбите и да осигури  достатъчно флуор. Затова трябва да почиствате зъбите си два пъти дневно с помощта на флуорирана паста за зъби, да пиете вода, обработена с флуорид, и да се консултирате с лекар, ако усетите сухота в устата. Това ще предотврати изтъняването на емайла.

5.      Удар или травма

Ако сте претърпели удар в областта на устата, някой от засегнатите зъби може да промени цвета си. Причина за това може да бъде естествената реакция на зъба, който създава по-солиден пласт дентин, прозиращ повече през емайла. Друга причина може да бъде самоумъртвяването на засегнатия зъб в резултат на травмата.

6.      Прием на лекарства

Потъмняването на зъбите може да е страничен ефект на някои антихистамини, антипсихотици и лекарства за високо кръвно налягане. Приемането на флуорид чрез храни и хранителни добавки, както и механичното нараняване на емайла на зъбите също е причина за пожълтяването им. При малките деца, които са изложени на антибиотици като тетрациклин и доксициклин, докато зародишите на зъбите се развиват (било в утробата или по време на ранното детство), може да се появи промяна в цвета на постоянните зъби на по-късен етап.  Определени заболявания, например бактериални инфекции, също могат да бъдат причина за появата на оцветяване на зъбите.

Съвети за по-бели зъби

1.      Абразивни съставки в пастите

Избелващите пасти проникват само до определено ниво на зъбната структура. Използвайте пасти, които включват абразивни съставки във формулата си. Абразивните съставки елиминират повечето от външните петна  и позволяват избелващият гел да се „фокусира” върху по-упорите петна.

2.      Пасти за зъби със съдържание на флуор

По възможност измивайте зъбите си след всяко хранене с богата на флуор паста.

3.      Ябълки

Завършвайте храненето си с ябълки. Освен че е полезен, плодът „почиства” по естествен начин зъбите.

4.      Избягване на определени храни

Избягвайте най-вече кофеинови и газирани напитки и червени вина. Те влияят силно оцветяващо на зъбния емайл.

5.      Стоматологично избелване

Стоматологично професионално избелване на зъбите е един от най-ефективните методи, в случай че блестящата, снежно бяла усмивка е наистина важна за вас.

Разгледайте богатата ни гама от продукти за устна хигиена тук .

Моята количка

Нямате продукти в количката.

Сравни продуктите

Вие нямате продукти за сравнение.

Анкета

Какви слънцезащитни продукти предпочитате?