Категория

Грижа за бебешката кожа

baby skinКожата на бебетата е изключително чувствителна, така че е много важно да полагате правилни грижи за нея.

Бебешко акне

Докато много органи се развиват още в началото на бременността, развитието на бебешката кожа отнема цели девет месеца. Това, което приемаме за нормална кожа, се формира през последния триместър. И въпреки това, повечето новородени далеч не изглеждат като пухкавите бебета от рекламите, а са покрити с петна и бебешко акне – от него страдат около една пета от всички новородени през първия месец от живота си, а виновник са хормоните на мама, останали след раждането.

За разлика от акнето при възрастните, детското акне не изисква специални грижи. Просто поддържайте кожата на бебето чиста и суха и не стискайте пъпките – може да образувате белези – и не използвайте специални кремове. Акнето трябва да премине за няколко седмици, но при кърмените бебета може да се задържи и по-дълго. Ако проблемът не изчезва повече от три месеца, задълбочава се или видимо дразни бебето, може да става дума за нещо друго – например екзема, така че потърсете съвет от педиатъра си.

Основна грижа

Нашата култура е вманиачена на тема чистота, което означава, че родителите често прекаляват в грижите за дребосъците. Докато не падне пъпчето, избягвайте накисване във ваничка – напълно достатъчно е обливане с вода и почистване на дупето. Дори и след това е достатъчно бебето да се къпе във вана два пъти седмично, докато не започне да яде твърда храна и да пълзи – и да се цапа повече. Сапунът може да раздразни бебешката кожа, така че избирайте продукти, специално разработени за чувствителна кожа.

Пране

Бебетата, особено новородените, обикновено имат чувствителна кожа, затова е препоръчително да перете новите дрешки и кърпи, преди да ги използвате. Макар че има специални бебешки прахове, които оставят по-малко остатъци след прането, няма проблем да използвате и обикновен перилен препарат, стига да не е прекалено ароматизиран. Ако забележите обрив след носенето на дадена дреха, това може да е реакция към препарата или към материята – за бебетата най-подходящи са дрешки от мек памук.

Защита от слънцето

Под силното слънце може би се изкушавате да намажете бебето със слънцезащитен продукт от глава до пети. При бебета под 6-месечна възраст обаче това не е добра идея. Бебетата имат по-голяма повърхност на кожата от възрастните, което означава, че получават по-голяма доза химикали. Това увеличава риска от алергична реакция. Затова е по-добре да ги държите на сянка и да използвате защитно облекло.

Когато избирате продукт за защита от слънцето, нека да е с възможно най-висок фактор.

Под пелената

Почти всички бебета имат обрив в зоната на пелените в определен момент. Материалите, които предпазват от протичане на пелената, пречат и на циркулацията на въздух, като създават идеалната среда за развитие на обрив. Колкото по-чисто и сухо е бебешкото дупе, толкова по-ниски са шансовете за обрив.

Моята количка

Нямате продукти в количката.

Сравни продуктите

Вие нямате продукти за сравнение.

Анкета

Какви слънцезащитни продукти предпочитате?