Category

Грижи под слънцето: Как да запазите младежкия вид на кожата си?

sunСлънцето е изключително полезно за нас. То регулира цикъла на сън, стимулира производството на витамин D в човешкото тяло и допринася за доброто настроение. Има си обаче и недостатък: излагането на слънце води до появата на бръчки, пигментни петна и рак на кожата.

Всъщност, слънчевата светлина е най-големият виновник за видимите признаци на стареене на кожата. Това обаче не означава, че трябва да се предавате. Дори и да не сте пазили кожата си в миналото, никога не е късно да започнете.  Ето няколко важни съвета за защита от слънцето.

За начало, всяка жена трябва да включва в менюто си много плодове и зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти, които ограничават вредния ефект на слънцето. (Непушачите също са привилегировани, защото цигареният дум образува огромен брой увреждащи кожата молекули).

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да защитите кожата си от слънцето. Ако използвате слънцезащитни продукти, стоите на сянка и носите подходящо облекло, може да се наслаждавате на любимите си занимания на открито, без да се притеснявате за вредните лъчи.

Как слънцето кара кожата да изглежда стара?

Всеки път, когато слънцето докосне кожата ви, кожата произвежда пигмент, който разпръсква и поема лъчите. Тенът, който придобивате в резултат на това, означава, че кожата ви се пази от опасното лъчение.

Но и тенът е ограничен. С течение на времето UVA и UVB лъчите могат да отслабят долния слой на кожата, известен като дермис, и да доведат до появата на бръчки, кафяви петна и рак на кожата.

Най-често срещаната (и най-малко агресивна) форма на рак на кожата е базално-клетъчният карцином. Той започва от най-горния слой на кожата, епидермиса, и обикновено не се разпространява повече. Докато друга разновидност – сквамозният клетъчен карцином, е по-вероятно да се разпространи по други части на тялото. Както базалният, така и сквамозният клетъчен карцином могат да се излекуват, ако се открият в ранен етап. Меланомата обаче – рак, който се образува в пигментните клетки на кожата и бързо се разпространява в други органи – може да е смъртоносен. Тя причинява 75% от всички смъртни случаи от рак на кожата.

Как може да се защитите от вредните слънчеви лъчи? Този план за действие с 4 основни стъпки ще ви помогне.

Определете рисковия си профил

Няма как точно да предскажем чия кожа е най-вероятно да покаже признаци на преждевременно стареене или е по-предразположена към рак на кожата, твърдят специалистите. След 40-годишна възраст е добре веднъж годишно да ходите на преглед при дерматолог. Ако в семейството ви има случаи на рак, може да започнете и по-рано. В допълнение към това може сами да преглеждате кожата си веднъж месечно. Притеснителните симптоми включват:

-          Малки перленобели образувания или рани, които кървят и не минават;

-          Червени, белещи се издатини, които приличат на белег и са вдлъбнати по средата.

-         Тъмни петна, които са асиметрични, имат неравномерни граници, имат повече от един цвят и са по-големи от гумичка на молив. Тези петна могат да са плоски или подути.

Всеки може да бъде засегнат от рак на кожата, но някои хора са изложени на по-голям риск от други. Рисковите фактори включват:

•           Светла кожа. Тя не съдържа толкова голямо количество от естествения пигмент меланин, който разпръсква слънчевите лъчи.

•           Голям брой бенки. Меланомните клетки са повече в бенки и лунички. Колкото повече имате, толкова по-голям е рискът от рак.

•           Слънчеви изгаряния в миналото. Дори и да сте имали само едно неприятно слънчево изгаряне, сте изложени на по-висок риск от рак на кожата.

•           Местоживеене на тропиците. Озоновия слой, който блокира ултравиолетовата светлина, е по-тънък на тропиците.

Изберете правилната защита

Използването на слънцезащитен продукт е изключително важно за грижата за кожата. Трябва да нанасяте слънцезащитен крем всеки ден, особено когато сте навън. Изберете продукт с висок SPF (слънцезащитен фактор). Слънцезащитният фактор е свързан с периода, за който кожата ви е защитена. Да предположим, че без защита кожата ви започва да изгаря след 20 минути. Ако използвате продукт с SPF 15, за да изгорите, ще са нужни 5 часа – 15 пъти повече. В реалността обаче продуктите не винаги са толкова ефективни, колкото показва факторът, защото ако плувате, потите се обилно или триете кожата си с кърпа, вие изтривате и част от продукта. Необходимо е повторно нанасяне на всеки два часа – или по-често, ако плувате или се потите обилно.

Слънцезащитният крем нанасяйте, докато се гримирате. Ако използвате някакви медикаменти, нанесете първо тях. След като попият е време за крем против бръчки или друг хидратиращ продукт. След това нанесете слънцезащитния продукт, а след него – пудра или друга основа, ако използвате такава.

Оставете го да подейства. Обикновено слънцезащитните продукти са най-ефективни, когато са попили в кожата. Нанесете около 20 минути, преди да излезете.

Добавете допълнителна защита

Използването на слънцезащитен продукт допринася за намаляване на появата на бръчки и предотвратява образуването на рак на кожата. Слънцезащитният продукт обаче не е достатъчен сам по себе си. Ето няколко допълнителни съвета за предпазване на кожата.

Винаги носете слънчеви очила. Слънчевите очила предпазват нежната кожа около очите от появата на бръчки. Те също така предотвратяват катаракт и макулна дегенерация, основните причинители на загуба на зрение при възрастните хора. Най-добрите слънчеви очила блокират от 99 до 100% от UVA и UVB лъчите – търсете такива, които имат етикет за 100% UV защита. Обгръщащите модели и такива, които са близо до очите, са особено подходящи, защото пречат на слънчевите лъчи да се промъкнат отстрани.

Носете шапка. Тя ще хвърля сянка върху лицето, ушите и врата ви.

Особено добра защита от слънцето осигуряват тъканите – така че дългите ръкави реално ни спасяват.

Пазете се през цялата година

Защитата от слънце не трябва да спира в края на лятото. Карането на ски без защита на кожата може да е не по-малко вредно, отколкото лежането на плажа.

Избягвайте обедното слънце. Когато е възможно, стойте на сянка между 10 сутринта и 4 следобед, когато лъчите са най-силни.

Наслаждавайте се на свежия въздух под чадър или дърво – но дори и тогава използвайте слънцезащитен продукт, защото UV лъчите се отразяват от всякакви повърхности.

.

My Cart

You have no items in your shopping cart.

Compare Products

You have no items to compare.

Community Poll

Are you ready for the flu season